Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

 
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Prev Önceki Mesaj   Sonraki Mesaj Next
Eski 23-05-2007, 09:51   #1
Aktif Üye
Üyelik Tarihi: May 2007
Mesajlar: 338
Tesekkür: 0
10 mesajina 12 kez tesekkür edildi
 ozen isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı dil nasıl öğrenilir?

GEREKENLER
siteadi.com - dil nasıl öğrenilir?
- İyi bir grammar kitabı (Temel ders kitabı)
- Çok çok iyi bir sözlük (eğer küçük sarı bir sözlüğünüz varsa atın gitsin) Biraz grammar öğrendikten sonra English-English kullanılması önerilir
- Cümle kitabı (Değişik cümlelerle dolu konuşma kitabı)
- Güncel ve kendi ilgi alanınıza uygun dergiler ve gazeteler(Abone
olabilirsen daha iyi)
- Okuma kitabı (Yine ilgi alanına uygun kitaplar(hikaye vs. türlerde)) (Zor
kitaplardan başlarsanız daha iyi)
- Walkman veya CD-Player
- Kurs kasetleri/CD'leri (bunları piyasalardan bulabilirsiniz) (şive için)

Alabileceğiniz kurs kaseti çeşitleri
1. Yabacı dildeki cümlenin ardından bir defa kendi dilinde tercümesi gelen kasetler(Düz tek kayıt kasetler)
2. Tek kayıt kasetlerine benzeyen fakat yabancı kelimenin bir defa yerine iki defa tekrarlanır.
3. Pimslevl yöntemi: Bu programlı kaseti öğrendiğin kelimeleri sorularla yada farklı yollarla yerine oturmasını sağlar.
4. Kültürel kasetler: Ana yemeğin yanında bu kasetler bir tür çeşni gibidir. Şiirler, hikayeler, şarkılar felan.
- Boş kasetler: Kendi sesinizle cümle kurmak ve bunu tekrar dinlemek için kullanılır. Bu kendinizi geliştirmeniz açısından çok yararlıdır.
- Kelime kartları: Kelimelerin yabancı ve kendi dilindeki anlamı vardır. Kelime ezberlemenin en iyi yöntemlerindendir. Diğer bir yöntem ise sesli ve görsel toollardır.
Türkçe kelimeyi kartın üst kısmına yaz. Kağıdın arka alt kısmına da yabancı kelimeyi yaz. Şekle zamana şahsa yere göre manası değişen kelimelerin diğer anlamlarını da yaz. Bununla birlikte ne tür bir kelime olduğunu yaz
(adverb,verb vs..) Bunun la birlikte kağıdı fazla karışık halde doldurmamaya çalışın.
- Boş bilgi kartları: Genel olarak iki amaç ile kullanılır. Daha fazla amaç içinde kullanılır.
Sıkıştığın yerde daha sonra öğrenmek için soru niteliğinde yazmak için ve bulduğumuz gördüğümüz kelimeleri, cümleleri veya kalıplaşmış idiom'ları yazmak için kullanılır.
- Renkli işaretleme kalemi: Bilmediğimiz kelime yada cümlelerin üstünü renklendirmek, çizmek için kullanılır.


ÖĞRENMEYE BAŞLANGIÇ

İlk önce grammar kitabının ilk 5 ana konusunu iyi bir şekilde öğren ve sonra gazete ve dergilere geç. Anlamadığınız kelimeleri yazın.(boş bilgi kartlarına) Yada grammar sorununuz varsa aynı şekilde yazın. Daha
sonra bunları çözmeye çalışın. Eğer grammar'da sıkışırsan grammar'in temeline veya bazen grammar'ı kullanma. Cümleyi, kelimelere bakarak anlamaya çalış. Cümleyi çöz. Kelimeler ipucudur cümleyi çözmek için. Eğer cümleyi
çözemiyorsan komple bir kağıda yaz ve sonra bu cümle içinde geçen grammar olaylarına ve kelime anlamlarına bir yardımcı(öğretmen yada bir kitap olabilir) ile beraber bak. Grammar kitabındaki ilk beş konuyu öğrendiğinizden dolayı graamar sorun olabilir. Ama bu konuyu bir kenara bırak bunu düşünme. Grammar'ı nasıl olsa zaman içinde öğreneceksin.
Eğlenmeye bak İngilizce ile. Bu yazdığın kelimler(bilgi kartları) hem grammar konusunda bir fikir sahibi yapacak hem de kelime ezberlemene yardımcı olacak. Gazete ve dergi gerçek dünya olduğu için kelime ezberlemesi daha kolay olur. Belki grammar kitabında bunu çoğu zaman görürsün ama kavraman zor olur. Ancak gazete ve dergide daha kolay öğrenirsin. Eğer gazete veya dergideki konu ilginizi çekmiyorsa yinede ilerleyin. Unutma bir kelime sizin her şeyiniz olabilir. Tüm bunların sonucunda elinizde bir sürü bilgi kartı olacaktır. Günden güne düzenli bir şekilde birkaçını yanında
taşı. Bunlara devam ederken cümle kitabınızı açın ve özellikle transkripsiyon(telaffuz ve okunuş) kurallarını çok iyi öğrenin. İngilizce'ye alışkanlık kazanmaya başladığınızda buna ihtiyaç duymayacaksınız. Fakat başlangıçta buna çalışın ve bilin ki standart bir transkripsiyon sistemi yok. Bunun için uluslar arası fonetik alfabe kullanılabilir. Bu aşamada
genel manada "nasılsın iyi misin adın ne" gibi kalıpları öğrenin. Bunların teşvik edici bir özelliği vardır ve basittirler.
Eğer bir yabancı ile konuşuyor ve bir şey anlamıyorsan hecelemesini veya tekrarlamasını veyahut da yazmasını isteyin. Eğer bir süreden sonra akıcı birkaç cümle kurmayı başarırsanız grammar kitabını ve dergi/gazeteyi unutmayın sakına. Çalışmaya son sürat devam edin.
Sahneye kasetleri çıkarın. Bunları öğrenmeye çalıştığınız İngilizcinin cümlelerinin doğru bir aksanla öğretilmesine yardımcı olur. Her çeşit konudaki kasetlerden alabilirsiniz. Ama aynı anda beraberinde kitabı da olan kasetleri alın. Dinlerken kitaptan takip etmek daha iyi anlamanızı sağlar. Bu kasetleri peş peşe tekrar dinleyin. Bu arada tekrar
grammar da bir yerde takılırsan orayı atla ve geç yoluna devam et onun canını sıkmana izin verme. Sonra oraya tekrar dönersin. Her boş anında bilgi kağıtlarına, grammara çalış gazete kitap dergi oku İngilizce ve İngilizce altyazılı film izle. Yanında mutlaka İngilizce ile ilgili bir şeyler taşı. Bu herhangi bir şey olabilir. Bilgi kağıtları ile çalışırken ilk önce Türkçe manasına baktığın kelimeye tekrar rast geldiğinde onu anımsamaya çalış. Ona meyden oku. Anımsayamadığında korkma çaba harca.. Bu çok iyi sistemdir.
Hem okuyabileceğiniz hem dinleyebileceğiniz kafanızın iyi olduğu anlarda okumayı seçin. Dinlemeyi ise yalnızca dinleyebileceğiniz anlara saklayın. Devamlı kaset dinleyin, koşarken kalktığınızda kahvaltı yaparken otobüstü. Bu başlı başına bir dil kursudur anacak kendini çok iyi vermen lazım.
Konuş. Öne çık ve konuş öğrendiğin tüm kelimeleri cümle içinde kur. Konuşurken yazmayı dene.Yazmak çok iyi bir pratik olabilir. Bol bol yazın. Mektup yazın. Konsolosluğa yazın (çok çekici bir ülkeyi temsil ettiğiniz için size teşekkür ederim diye) yayın evlerine yazın. Mailleşin chat yapın. Tüm imkanları kullanın. Kendi kendinizin dublajını yapın kendi kendinize konuşun. Eğer bir yabancı ile konuşuyorsan mutlaka her anını çok iyi kullan onun canını sıkmadan devamlı sorular sorun. Bilin ki bir dili en iyi kültürü ile öğrenirsin. Ayrıca dilin dile değmesi ile İngilizce öğrenmenin faydası da büyüktür. Esmerler tercihiniz olsun J

Bu arada bazı günler gelir bir selam bile veremezsin öğrendiğin dil ile amabazı günler kendini aştığını görürsün. İyi günlerde kötü günlerde daha iyi olacak çalışmayı bırakma.

HARRY LORAYNE'NIN SİHİRLİ HAFIZA SİSTEMİ

Eski yöntem: Kelimeleri tekrarlayıp durmaktır. Sihirli yöntemi aşağıda bulabilirsiniz.
Yeni sistem: Bu sistemde hatırlatıcı ipuçları ile ilişkiler kurulur ve bir sistem oluşturulur. Bu sisteme göre ezberlemeye çalıştığın kelimenin de bulunduğu ilginç bir cümle kurman gerekiyor. Bu cümle kendi ilgi alanının bir enteresanlıkta kurulursa daha faydalı olur. Cümle içinde ezberleyeceğiniz kelimenin ingilizcesi(okunuş hali) ve türkçesinin olması gerek.
Örnek olarak:
Aldatmaca İngilizcede cheat anlamındadır ve çit diye okunur. Bunu bir cümle içinde toparlayalım.
Bu gördüğün şey koyunların kaçmasını önlemek için bir çeşit aldatmaca çit. Bu gibi bağlantılar kurmalısın. (daha ilgi çekici ve uzun hikayeler daha çok işe yarar) Bir kelime için bu kadar şeyi kafamı neden dol dirim diye
düşünmeyin. Bu hikayeler yavaşça kafandan silinir fakat kelimeler aklında kalır.
Tüm kelimeler bu sisteme yüzde yüz uymayabilir. Bunun için yaklaşık tahmin sistemi vardır.
Yaklaşık tahmin sistemi:
Örnek olarak:
Öfke için ingilizcede Anger kullanılır ve engır diye okunur. Bunu bir cümle içerisinde toplayalım.
Arkadaşınızla sinemaya gittiğinizi düşünün ve bir sebeple öfkelendiğinizi düşünün. Cümle şu: O kadar öfkelenmişti ki filmin en-gırgır sahnelerinde bile gülmedi. İngilizce kelimelerin %90'a yakını bu tip hikayelerle bağlantı kurabiliyor fakat bu sisteme uymayan kelimelerde var. Bunları eski yöntemle yani tekrar yöntemi ile öğrenmelisin.
Son olarak bu ilişki cümlelerini çok ilginç şeylerden seç. Bildiğiniz yaşadığınız göz önüne getirebildiğiniz yerlerle ilgili şeyler mutlaka cümle içinde olsun.


Kısa kültürel not ve öğütler:
- Sarışın için: Norveç, isveç, fince, felemenkçe, almanca, macarca
- Esmer için: ispanyolca, fransızca, portekizce, italyanca, sırp-hırvatca, yunanca, türkçe, ibranice, arapça. 

- ingilizce, çince, japonca, endonozyaca, macarca ve fincede ismin cinsi halleri yoktur.

- italyanca latincenin soft versiyonudur.
- Macarca öğrenilmesi en zor dildir.

- Dilin mi kültürü yoksa kültürün mü dili olduğu bilinmez.
- Her dilde fiil çekimlerine büyük bir önem vermelisin.
- Argo kelimelerden yeteri kadar alırsan o sana yeter. Diğerlerini unut.
- Bir kısa fıkra: iki fare umutsuzca kapana kısılmıştır. Aç bir kedi onları yemek üzeredir fakat farelerin kaçacak bir yeri yoktur.Sonunda farelerden biri patilerini kaldırarak wikwikler. Kedi kaçmaya başlar. İşte ikinci bir dilin faydası.
DİL AİLELERİNİ TANIMAK
- Tüm sılav dilleri birbirine benzer. Sırp hırvat dili ile bulgarca üst üste oturmuşlardır. Birini öğrenince diğerini %70 öğrenmiş olursun. Rusça, polonyaca, ukranyaca, çekçe, slovakyaca, slovence, mekodonyaca hep birbirine
benzer.
- İspanyolca öğrendiğinde italyancayı öğrenmiş sayılırsın. - Portekizce ve hatta fıranszıca, romen dillerine pek uzak değildir. Diğer romen dillerini öğrenmenize yardımcı olur.
- Hindistan ve pakistanın temel dilleri olan hintçe ve ürdüce dilleri hemen hemen aynı şekilde konuşulan dillerdir.
- Flemenkçe ise tam olarak ingilizce ve almanca arasında dır. Flemenkçe fransızca ile birlikte belçikanın iki temel dilinden biridir. Flemenkçe aynı zamanda ingilizce ile birlikte güney afrikanın iki temel dilinden bir tanesidir. Holanda tarafında yönetilen endonazyada flemenkçe konuşan çok kişi vardır.

  Alıntı ile Cevapla
 

Tags
dil, nasıl, öğrenilir


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:14 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1