Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 28-12-2007, 12:24   #1
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı Butto ailesi, Pakistan’ın Kennedy’leri gibi

Butto ailesi, Pakistan’ın Kennedy’leri gibi
siteadi.com - Butto ailesi, Pakistan’ın Kennedy’leri gibi
Babası asıldı, kardeşi zehirlendi, abisi silahlı saldırıya kurban gitti!



‘Doğu’nun kızı’ydı ama Batılı gibi yaşadı. Harvard ve Oxford’a gitti, hayatı boyunca ülkesine laik sistemi yerleştirmek için mücadele etti. Ancak Butto Ailesi’nin kanlı kaderinden kaçamadı. İşte Pakistan’ın reformcu liderinin hayat hikayesi...

Benazir Butto, 21 Haziran 1953’te Karaçi’de toprak sahibi zengin bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Urduca’da “Nadide” anlamına gelen Butto soyadı, o dönemde Pakistan Halk Partisi’nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan babası Zülfikar Ali Butto sayesinde duyulmuştu. Annesi ise İranlı Kürt kökenli Nusret Butto’ydu. Ailenin en büyük çocuğu olan Benazir’in, Şah Navaz ve Murtaza isimli iki kardeşi daha vardı.



Harvard ve Oxford’da okudu

16 yaşında eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti. Önce Radcliffe College ardından da Harvard Üniversitesi’nde politika öğrenimi gördü. 1973’te bu okuldan ayrılarak, İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’ne gitti. Burada felsefe, politika ve ekonomi dallarında eğitim gören Butto, bu ülkelerde yaşadığı sırada Batı ülkelerini ve buradaki yaşam tarzını yakında inceleme fırsatı buldu. 1977’de okulunu bitiren Butto, daha sonra Pakistan’a geri döndü.

Demokrasi getirme sözü verdi

Butto Pakistan’a döndüğünde Batı yanlısı ve laik bir politika izleyen babası Zülfikar Ali Butto, General Ziya ül Hak’ın askeri yönetimi tarafından devrilmişti. 1979’da babasının idam edilmesi üzerine “Ona yarım bıraktığı işi tamamlayacağıma söz verdim” diyerek, Pakistan Halk Partisi’nin başına geçti. Ancak askeri yönetim Butto’yu ev hapsine aldı ve beş yıl yurtdışına çıkmasını yasakladı. 1984’de çıkış izni verilmesiyle, İngiltere’ye taşındı ve askeri rejimi devirme ve ülkesine demokrasi getirme sözü verdi. 1985’te kardeşi Şah Navaz’ın Fransa’daki evinde zehirlenerek öldürülmesinin arkasında kimlerin olduğu ortya çıkmadı.1987’de çimento fabrikatörü Asif Ali Zerdari ile evlendi.

Yolsuzluk iddiaları koltuktan etti

Ziya ül Hak’ın suikast olduğu iddia edilen 1988’deki uçak kazasında ölmesinin ardından askeri yönetim yıkıldı ve Pakistan’da 11 yıl sonra ilk kez serbest seçimler yapıldı. Butto, bu seçimleri kazanarak, 35 yaşında başbakanlık koltuğuna oturdu. İlk kez bir Müslüman ülkenin kadın başbakanı sıfatını kazanan Butto, aynı zamanda ülkenin en genç başbakanı da oldu. Ancak yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümeti sadece 20 ay dayanabildi. Devlet Başkanı Gulam İshak Han, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle hükümeti görevden aldı. Yeni hükümeti Şerif kurdu. Ancak Butto hakkındaki suçlamalar kanıtlanamadı.

İkinci kez görevden alındı

Şerif hükümetinin başarısızlığı üzerine 1993’teki seçimlerde yeniden başbakan oldu. Bu dönemde demokrasi ve kadın hakları gibi konuları dilinden düşürmese de, bu alanlarda kalıcı reformlar yapmayı başaramadı. Yatırım bakanlığına getirdiği eşi Zerdari’nin devlet kasasından milyonlarca doları kendi hesaplarına aktardığı, savunma ihalelerinde rüşvet aldığı ve İsviçre bankalarında yaklaşık 1.5 milyar dolarlık gizli hesapları bulunduğu iddiaları yine koltuğundan etti. Devlet Başkanı Faruk Leghari hükümeti görevden aldı. Suçlamalar nedeniyle Zerdari, 1996’dan 2004’e kadar hapis yattı.

Kardeşinin ölümü için suçlandı

1996’da iktidarı yeniden Şerif’e devreden Butto’nun başına dert açan bir diğer olay ise siyasetteki yerini tehdit eden kardeşi Murtaza’nın Karaçi’de öldürülmesi oldu. Murtaza’nın ailesi ölümünden Butto’yu sorumlu tuttu. Benazir ise suikastı Pakistan İstihbarat Teşkilatı’nın düzenlediğini savundu.

1999’da sürgüne gitti

1999’da, Pervez Müşerref’in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrasında Pakistan’ı terk etmek zorunda kaldı. Üç çocuğuyla Dubai ve Londra’da sürdürdü. 8 yıl sonra döndüğü ülkesi, bu cesur ve laik kadına mezarı oldu.

Alıntı..

  Alıntı ile Cevapla
Eski 28-12-2007, 14:13   #2
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: deokrat yasam:)
Yaş: 35
Mesajlar: 266
Tesekkür: 0
11 mesajina 12 kez tesekkür edildi
 İsmail isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Angry güle güle butto :(

kendısı ıslamı orgute karsı olan bırısydı olumune cok uzuldum.....
cok ıyı bır ınsandı bıraz da kendı sonunu kendı hazırladı....olecegını bılerek mıtıng yaptı..
bır oncekı saldırıda kurtulmustu....
gule gule butto....mekanıın cennet olsun......ataturk den sonra tanıdıgım en ıyı sıyasetcıydı faka bı turlu sındıremedıler basarılı olmasını tıpkı atamızı sındıremedıklerı gibi

  Alıntı ile Cevapla
Eski 28-12-2007, 17:54   #3
Dost
..demet.. - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2007
Bulunduğu Yer: ankara
Yaş: 36
Mesajlar: 167
Tesekkür: 53
42 mesajina 73 kez tesekkür edildi
 ..demet.. isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Pakistan' a eninde sonunda demokrasi yerleşecek..ve onu kimse söküp atamayacak..

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ailesi, butto, gibi, kennedy’leri, pakistan’ın


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:59 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1