Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 03-01-2008, 18:41   #1
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı `İslam'da kadına dayak' tartışması


siteadi.com - `İslam'da kadına dayak' tartışması
Almanya'da bir yerel mahkemenin Kuran'ı Kerim'i dikkate alarak İslam'da kadınların cezalandırılmasının yeri olduğuna dair karar vermesi üzerine başlayan tartışma sürerken, karar bozulurken, `Aile içi şiddete' ilişkin din adamları arasında tartışma bu ülkede de dikkatle izlenmeye başlandı.

Frankfurt Main kentinde geçen yıl sonuçlanan davada Fas kökenli Alman bir kadın, yine Fas kökenli olan eşinden, Almanya'da boşanmak isteyenler için gereken sürenin dolmasını beklemeden, ayrılmak istediğini gerekçe gösterirken, eşinin kendisini sürekli dövdüğünü, öldürmekle tehdit ettiğini savundu. Alman hakim bu gerekçeyi kabul etmeyerek, kadının istemini kabul etmeyerek, buna gerekçe olarak "Kuran-ı Kerim'de kadınların cezalandırılmasının yeri olduğunu, kadın ve erkeğin de Müslüman olmasını" olmasını gösterdi. Karar, `Hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığı' gerekçesiyle bozuldu.

Alman DW Radyosu, bu karar ile birlikte, Almanya'nın yanı sıra İslamiyet'te kadınların cezalandırılması ile ilgili tartışmaların alevlendiğini bildirirken Sünni ve Şii dini liderlerin `İslam dinine göre kadınların dövülebilir mi?' sorusunu tartıştıklarını aktardı. Radyo, Lübnan'daki Şii din lideri Şeyh Muhammed Hüseyin Fadullah'ın, namus cinayetlerini `iğrenç' ve `rezillik' olarak nitelendirdiğini hatırlatırken, "Eğer bir erkek eşini döverse, kadının da aynı şekilde karşılık verme hakkı doğar, yani dayağa karşı dayak" diye fetva verdiğini aktardı.

Görüşleriyle Hizbullah'a ruhani öncülük eden Şii Şeyh Fadullah'ın verdiği fetvanın ile Sünniler arasında Kuran-ı Kerim'in tefsiri konusunda tartışmaya neden olduğu, Mısır'daki Kahire El Ezher Üniversitesi Karşılaştırmalı İslami Hukuk Fakültesi Dekanı ve İlahiyatçı Suad Saleh, verilen bu fetvada `bazı sorunlar' olduğunu savunurken şöyle dedi:

"Eğer erkek, eşini haksız yere döver ve kadın da bu şiddete, şiddetle karşılık verirse, ki fetvada bu öngörülüyor; ve çocuklar anne- babalarının birbirlerini nasıl dövdüğünü görürlerse, aile hayatı öç ve çatışmanın hüküm sürdüğü, cehennem hayatına dönüşebilir. Eşler birbirlerini affetseler bile, gelişmekte olan çocukların ruhsal durumunda, bu çatışmanın olumsuz izleri görülebilir. Haksız olan bu şiddete maruz kalan kadınların içinde bulundukları durumdan kurtulması için boşanmaları gerekir."

Aynı zamanda televizyondan verdiği vaazları ile de tanınan El Ezher Üniversitesi öğretim üyesi Suad Salih, ailenin kutsallığına inandığını, kendini savunmak için bile olsa, aile içinde şiddet uygulanmasının evlilik hayatını zedeleyeceğini söyledi.

Mısır'ın eski Başmüftüsü Nasr Farid Wassel, Şii lider Fadullah'ın görüşlerine katıldığını bildirirken, "Eğer kadın herhangi bir neden olmadan dövülürse, o zaman `Göze göz, dişe diş' ilkesi ile karşılık verme hakkı olur. Bu yöntem, kadınlara karşı adaletli olunması sağlıyor ve erkeğin şiddete başvurmasını engelliyorsa, meşru bir yöntemdir" diye konuştu.

DW Radyosu, tartışmanın başlamasında en büyük nedenin Kuran-ı Kerim'deki Nisa Suresi'nin 34'üncü Ayeti'nin farklı yorumlanması olduğunu, ayet mealinin, "...bildiğini okumalarından endişelendiğiniz kadınları ikaz edin, onlarla aynı yatağı paylaşmayın ve dövün. Ancak eğer size itaat ediyorlarsa, onlara karşı bir şey yapmayın. Doğrusu, Allah yücedir ve büyüktür" olduğunu aktardı. Bu ayette geçen, Arapça `daraba' sözcüğünün ilahiyatçılar arasında tartışma yarattığı, bunun genellikle `dövmek' olarak tefsir edildiği, bu ayetin, Müslüman ve gayrimüslimlerin kadınları dövmesine izin verdiği ileri sürüldü.

"DARABA" SÖZCÜĞÜNE YORUMLAR

Kadına aile içi şiddet uygulanmasına gerekçe olarak gösterilen `Daraba' sözcüğüne din adamlarının farklı değerlendirildi. Chicago Üniversitesi'nde İslamiyet konusunda dersler veren, Kuran-ı Kerim'i İngilizce'ye tercüme eden İran kökenli Amerikalı Lale Bahtiyar Bahtiyar, Arapça `daraba' sözcüğünü `dövmek' yerine `uzaklaşmak' olarak çevirirken İslam dininde erkeğin eşini dövmesine izin verilmediğini, en kötü koşullarda, eşinden ayrılması gerektiğini söyledi. Bu konudaki farklı görüşler şöyle:

* El Ezher Üniversitesi Dekanı Suad Salih: Allah itaat etmeyen kadınlara verilecek cezaları kademeli olarak belirmiş: Önce ikaz ederek cezalandırmak. Eğer, bu yolla başarı sağlanırsa, o zaman dövmeye gerek yok. Cezanın ikinci aşaması ise yatakların ayrılması. Ama, yatakların ayrılmasıyla da bir sonuç elde edilemiyorsa, o zaman dövülür. Ancak, dayağın şiddetli olmaması gerekir. Hz. Muhammed, eşlerini hiç bir zaman için dövmedi. Pegamberimiz kadınları dövmeyi mekruh sayardı. Kadınların dövülmesinin bazen haklı nedenleri olabilir. `Eşlerine itaat etmeme', `Çocuklarının refahını düşünmeme', `İzin almadan birlikte yaşadıkları evi terk etme', `Yabancı erkekleri gizlice birlikte yaşadıkları eve alma' gibi. Erkek, bu durumlarda kadını erkek ikaz etmeli, ailesi ile çocuklarına karşı sorumluluklarını hatırlatmalı, kadının davranışlarında bir değişiklik olmadığı, `şeytana ve onun kendini ayartmasına izin vermesi' halinde dayak konusunda haklı gerekçe ortaya çıkar. Haksız dayağı ise kınıyorum. Şiddete başvuran Müslüman erkeklerin büyük bölümü İslamiyet öğretisini bilmiyor. Aile içi şiddet genellikle ataerkil yapıdan kaynaklanıyor.

* Bir dönem Mısır'daki en büyük dini otorite olan Nasr Farid Wassel: Nisa Suresi'nin 34'üncü Ayeti'ndeki `Daraba' (Dövmek) sözcüğü ile sadece korkutmak kastediliyor. Burada `dövün' derken, bedensel şiddet uygulayın denmiyor, aksine sembolik olarak, din adamlarının söylediği gibi, sadece sopayı gösterin. Bu ayette geçen `dövün' sözcüğü ile kesinlikle sert bir dayak veya bedensel yaralanma kastedilmiyor, aksine kadına durumun ne kadar ciddi olduğunu gösterecek sembolik bir davranışa işaret ediliyor: Beden üzerinde iz bırakacak her türlü şiddet ve acı, bir suçtur.


Alıntı-DHA

  Alıntı ile Cevapla
Eski 04-01-2008, 10:14   #2
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: Ankara
Yaş: 41
Mesajlar: 871
Tesekkür: 0
8 mesajina 10 kez tesekkür edildi
 efla isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

sopayı göstermekte,dövmekte çok bağnazca
eşekmiyiz biz,insan olana insan dayak atmaz!!

bu tür insanlar dinden de imandan soğutuyorlar..

böyle din olmaz olsun..

  Alıntı ile Cevapla
Eski 04-01-2008, 12:25   #3
Can Dost
Corumlu - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Bulunduğu Yer: BELCIKA
Yaş: 51
Mesajlar: 3,426
Tesekkür: 1634
731 mesajina 15079 kez tesekkür edildi
 Corumlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Alıntı: efla´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
sopayı göstermekte,dövmekte çok bağnazca
eşekmiyiz biz,insan olana insan dayak atmaz!!

bu tür insanlar dinden de imandan soğutuyorlar..

böyle din olmaz olsun..

Ablacim hepsini okuyduysan secenek cok masallah sende sopayi kaptigin gibi
gostermeli degil vurmali deyip kafaya indiriyorsun elmi yaman beymi yamaan ohh

__________________
Nedenki Bu amaçsız yaratilis, yokolacaksa bir gün her yaratılmış ?

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Eski 04-01-2008, 13:27   #4
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: deokrat yasam:)
Yaş: 35
Mesajlar: 266
Tesekkür: 0
11 mesajina 12 kez tesekkür edildi
 İsmail isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Arrow

Alıntı: CORUMLU´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
Ablacim hepsini okuyduysan secenek cok masallah sende sopayi kaptigin gibi
gostermeli degil vurmali deyip kafaya indiriyorsun elmi yaman beymi yamaan ohh


elleme efla yı durdurma enıste..o kafasına koymussa yapar...
islamı bı kenara koyalım butun dınlerde kadına dayak olmamalıdr..ıslam ulkelerınde kadına gereklı deger verılmıyo...daha cooooook yol gtmemeız lazım..avrupalı olmamız lazım....

  Alıntı ile Cevapla
Eski 04-01-2008, 15:58   #5
Dost
cilek_22 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Bulunduğu Yer: ev.
Mesajlar: 1,720
Tesekkür: 113
98 mesajina 198 kez tesekkür edildi
 cilek_22 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

dayak icin kendilerine yer cikarmasin birileri..bu cok sacma yaa hangi mantik kabul ederki bunu..ama dayak atan kadar attiranida elestirmek lazim..ne getiriyosunki o duruma kendini¨cek git bian once.

__________________
Sahiden de sürpriz olmaya başladı artık
"Bana gelişlerin"
  Alıntı ile Cevapla
Eski 04-01-2008, 16:05   #6
Dost
Daywalker - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: İstanbul
Yaş: 36
Mesajlar: 1,302
Tesekkür: 41
92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
 Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Alıntı: cilek_22´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
ne getiriyosunki o duruma kendini¨cek git bian once.


Dediğim gibi kadınları annamak cok zoooor )))) hehe

  Alıntı ile Cevapla
Eski 06-01-2008, 00:58   #7
Dost
Delidervish - ait Avatar
Üyelik Tarihi: May 2007
Bulunduğu Yer: istanbul
Yaş: 47
Mesajlar: 305
Tesekkür: 70
40 mesajina 206 kez tesekkür edildi
 Delidervish isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

nush ile uslanmayanı etmeli tekdir,
tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.....

deyi başlar edebiyatımıza ait bir şiir.. dayağa ; hele atmaya ne kadar meyilli bir toplumuz biz. kime dayakla ne anlatılabilecekse.. hele bunu bir de din sarığına sarıp kadınlara karşı kullanmak ayıptır yaw.. bahanede hazır .... kitapda var.
o kitapda önce kul hakkı var, erdem var. inayet var. onları görme, anlama .. karını döv.. kitapta yazıyo.. oldu... sıfatsız insanlar işte... bişi anlamazlar ama yine de onları dövmek lazımm...


paylaşım için teşekkürler...

__________________
Ağlamakla gülmek ikiz kardeşdir
Dünya her canlıya misafirhane,
Bilirsin ki doğmak ölmek içindir,
Ecelmiş , mecelmiş hepsi bahane.....

İster Musa gibi turda dur dikil,
İster İsa gibi semaya çekil,
İster zerdüşte gel güneş ol dökül,
Herkezi gönlünce sev tane tane....
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
dayak, kadına, tartışması, `İslamda


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:06 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1