Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 03-02-2009, 16:35   #1
Dost
Daywalker - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: İstanbul
Yaş: 36
Mesajlar: 1,302
Tesekkür: 41
92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
 Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı "One minute" sayın Başbakan!

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin boyutu ve Başbakan Erdoğan haftalardır İsrail'e bağırıp çağırırken iki ülke arasında süren derin ilişki, Davos'ta yaşananların tam bir şov olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
siteadi.com - "One minute" sayın Başbakan! soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in ulusal gazetelerinden The Jerusalem Post, üst düzey bir İsrail savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, "Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin ileri teknoloji İsrail yapımı askeri platformları satın alma taleplerini reddetmeyi değerlendiriyor" diye yazdı.

Aynı yetkilinin, "Türkiye ılımlı Arap ülkelerine göz kırpıyor, bağlarını güçlendirmeyi umuyor. Nasıl biz Ürdün ve Mısır'a ileri teknoloji askeri platformları satmıyorsak, Türkiye'ye de satmamaya karar verebiliriz" dediği öğrenildi.

"Kısa zaman" önce talepte bulunulmuş
"Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler 'yıkılmaya' devam ederken, iki ülke arasında, diğer alanlardaki yakın bağların da gözden geçirilmekte olduğu"nu yazan Jerusalem Post'un, İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Dış Savunma Destek ve Savunma İhracat Örgütü'ne (SIBAT) Türkiye tarafından kısa bir süre önce iletilen bazı taleplerin iki ülke arasındaki siyasi bağlarda ortaya çıkan değişiklikler nedeniyle yeniden gözden geçirilmesi gerekeceğine ilişkin haberi, Türkiye'nin İsrail'den taleplerinin neler olabileceği ve söz konusu taleplerin ne zaman iletildiği sorusunu da beraberinde getirdi.

Türkiye'ye uzun mesafeli insansız hava aracı Heron'ları satan İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ile Elbit Systems adlı savunma sanayi şirketlerinin, 2008'in Aralık ayında, Türkiye ile 140 milyon dolarlık savaş uçağı hedef sistemi satışı anlaşması yaptıklarına dikkat çekilerek, söz konusu şirketlerin iki devlet arasında yaşanan sorunların Türkiye'ye gerçekleştirilecek satışları etkilemeyeceği yönündeki beklentilerini dile getirdikleri de belirtildi.

Gazete haberi, İsrail savunma yetkililerinin ayrıca, diplomatik kriz nedeniyle Türkiye'nin İsrail Hava Kuvvetleri'nin Türk hava sahasında eğitim yapması ve uçmasına olanak veren anlaşmayı iptal etmesinden kaygılandıklarını kaydetti.

Yaşanan diplomatik krize rağmen, Türkiye ve İsrail'in silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkinin "çok iyi" olduğu belirtilen haberde, Türk ordusunun hükümet üzerindeki gücü ve etkisini kaybediyor olmasından duyulan "endişe" de resmi bir kaynak tarafından dile getirildi.

Ekonomik ilişkiler, yıllık 4 milyar dolar tutarında...
Jerusalem Post'ta yayımlanan habere göre, İsrail'le Türkiye'nin askeri ilişkilerinin yanı sıra ekonomik ilişkilerinin etkilenmesinden kaygılanan İsrailli yetkililer de var. Gazete, iki ülke arasındaki askeri olmayan ekonomik ilişkinin, yıllık 4 milyar dolar tutarında olduğunu, bunun yüzde 60'ını da Türkiye'nin İsrail'e ihracatının oluşturduğunu aktardı. Turizm gelirlerinin de önemli bir yer tuttuğunu ortaya koyan İsrail resmi verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 580 bin İsrailli'nin geldiği, İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla başlayan diplomatik tartışmaların ardından, Türkiye'ye yapılan havayolu rezervasyonlarının yüzde 70 oranında düştüğü açıklandı.

Bununla birlikte, İsrail ve Türkiye arasındaki ortak ekonomik girişimlerin hiçbirinin iptal edilmediği vurgulandı.

BTC boru hattını Hayfa'ya bağlama planı yürürlükte...
Yaşanan sorunlara rağmen, iki ülke arasındaki hiçbir ekonomik anlaşmanın iptal edilmediği bildirilen haberde, özellikle de Ceyhan ve Hayfa limanları arasındaki enerji koridoru planlarının iki devlet arasında devam ettiğine işaret edildi.

İsrail'in bölgedeki enerji açılımlarından en önemlisini oluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının, hattın terminali olan Ceyhan Limanı'ndan İsrail'in Hayfa limanına kadar uzatılması ve iki liman arasında deniz altından bir hat döşenmesi girişimleri 2000'li yılların başından bu yana istikrarlı bir şekilde yol alıyor. Ofer grubunun, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının Hayfa'ya uzatılması için "incelemeler"de bulunmak üzere Türkiye'yi daha önceleri birçok kez ziyaret ettiği de biliniyor.

Stratejik ortaklar "boru döşüyor"
2000'li yılların ortalarında gündemde daha fazla yer almaya başlayan proje, Rus-Azeri-Hazar doğalgaz ve petrolü ile Türkiye`nin su ve elektriğinin İsrail`e ulaştırılmasını, özetle, bölgenin oldukça karmaşık enerji transferi koridoru denkleminin, İsrail`in Avrasya bölgesinde "enerjinin son durağı ve dağıtım musluğu" olması yoluyla "çözüm"ünü beraberinde getiriyor.

Gazze saldırılarının, Gazze'nin sahil şeridindeki zengin doğalgaz rezervlerine el koyma ve transferin İsrail'in doğalgaz hattı terminali Eliat'tan Aşkelon'a, oradan da Hayfa Limanı'na bağlanması planlarının bir parçası olduğu dile getirilirken, boru hattı çalışmalarında, güneyde İsrail'in, kuzeyde ise Türkiye'nin, "stratejik" ortaklıkları dikkat çekiyor.

  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Daywalker üyemize tesekkür ettiler
Bektaşi (10-11-2009)
Cevapla

Tags
başbakan, one minute, sayın


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:37 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1